This is a free Purot.net wiki
  • View:

Virtuaaliluokkapalveluiden ped. ja tek. toimintamalli

Jari Suomalainen, projektikoordinaattori, Luksia

LUKSIAN (Ent. LUKK) TUOTANTOLUOKKAMATKA - Pedagoginen ja tekninen toimintamalli

 

Yhteenveto

Tämä ISOverstaan virtuaaliluokka ja sosiaalisen median oppimisympäristöhankkeen ns. loppuraportti Luksian pedagogisten ja teknisten toimintamallien toteutumisesta perustuu koontiin hankkeen aikana kirjoittamistani blogeista. Koonnista ilmenee, että Luksiaan rakennettiin hankkeen alussa yksi tuotantoluokka, jota käytettiin oppituntien tallentamiseen, etäopetuskokeiluihin, opiskelijoiden esitysten tallentamiseen ja opettajien käyttäjäkoulutukseen. Kaiken kaikkiaan tuotantoluokassa tehtiin noin 100 tallennetta. Osa tallenteista siirrettiin ISOverstaan ISOarkistoon, mutta niitä ei annettu jakoon ISOaitan kautta. Tallenteita jaettiin myös verkko-opetusympäristössä opiskelijoille (Moodle).

Hankkeen aikana 12 opettajaa sai tuotantoluokan käyttäjäkoulutuksen, joista vain neljä hyödynsin tuotantoluokkaa opetuksessa. Hankkeessa tuotettiin myös käyttäjäkoulutusmateriaalia, joista merkittävimpänä tuotantoluokan käyttäjämanuaali (Ohjeistus: tallenteen tekeminen, tallenteen siirtäminen ISOarkistoon ja oppimateriaalin levittäminen opiskelijoille). Lisäksi syntyi yleisesittely tuotantoluokan käytöstä, tekijänoikeusesittely ja tuotantoluokkapalautelomake.

Hankkeessa ei käytetty sosiaalista mediaa muutoin kun projektikoordinaattorin ISOverstaan tuotantoluokan käyttäjäkouluttajan koulutuksessa.

 

Blogit ajalta 3.3. 2010 14.2. 2012

 

Blogi 3.3.2010

Meillä ammatillisella puolella (Länsi-Uudenmaan koulutuskeskus) virtuaalitilan käyttö on selvästikin lähtökuopissa verrattuna lukioihin. Ensimmäinen tuotantoluokka asennetaan ensi viikolla, jos saadaan laitteet kokoon, ja käyttäjäkoulutus voidaan aloittaa.

Nyt tuntuu siltä, että opetellaan ensin tuotantoluokka ja sitten tarjotaan välinettä talon sisällä. Käytännön läheisessä ammatillisessa opetuksessa mobiili/videokameran käytön lanseeraaminen voi olla helpompaa kuin perinteinen tuotantoluokkaopetus.

 

Blogi 14.4.2010

ISOverstaan Tolvasen Harrin johdolla tuotantoluokka saatiin asennettua, vaikka tavarantoimituksissa olikin vaikeuksia. Ensimmäisen tuotantoluokan kohdalla saimme ja saamme hyvää oppia siitä, miten tuotantoluokan kalusteet, laitteet pöydälle ja erityisesti seinätaulut (valkokangas, Smartboard-taulu, videotykki) tulisi sijoittaa, kun tuotantoluokkia aletaan hankkia lisää. Sitä kannattaa miettiä ennen asennusta.

Toinen asia, mikä kannattaa tarkistaa, on tuotantoluokan verkkoyhteyden tehokkuus. Meilläkin tuotantoluokka asennettiin sivukiinteistöön ja sen verkkovalmiudet eivät Harrin mittausten mukaan olleet parhaat mahdolliset. Onneksi atk-tiimi on löytänyt tilanteeseen ratkaisun. Ainakin näin uskotaan.

Ensimmäiseen käyttäjäkoulutukseen päätettiin kutsua oppilaitoksen tvt-tiimi, johon kuuluu opetushenkilökuntaa, jotka jossakin muodossa hallitsee sähköisen opetuksen vempaimia ja toimivat tvt-kouluttajina oppilaitoksessa. Mukana oli 8-9 henkilöä, sekä toisen asteen että aikuiskoulutuksen puolelta. Ehkä osittain tvt-taustasta johtuen koulutus oli antoisa ja innosti monia. Olimme sopineet Harrin kanssa, että koulutus on neljän tunnin mittainen. Siinä ajassa saimme hyvän perehdyttämisen virtuaaliopeen ja Wirecast-ohjelmaan. Lopuksi keskustelimme tuotantoluokan hyödyntämisestä. Kukaan ei ehtinyt kuitenkaan kokeilla järjestelmää ja sovimmekin, että kun allekirjoittanut saa kokemusta tuotantoluokasta, pidän tvt-tiimille toukokuun 7. päivä uuden koulutustilaisuuden, jossa vierihoidolla katsotaan jokaisen kanssa tuotantoluokan käyttöä

Oma ura tuotantoluokkalaisena on alkanut. Tein ensimmäisen kokeilun reaaliaikaisena opetuksena virtuaaliluokan avulla Lohjalta Nummelaan toiseen toimipisteeseen. Nummelan ryhmä oli luentosalissa, jossa oli virtuaaliluokkayhteys näkyvissä suurella valkokankaalla. Itse näin heidät sinne asennetun webcamin avulla. Yhteydet toimivat ja heillä oli käytössä langaton mikrofoni, mikä lisäsi vuorovaikutusta, Suureksi ongelmaksi muodostui se, että en pystynyt hallinnoimaan luentosalissa näkyvää virtuaaliluokan nakymää. Vanhojen ikkunoiden poistaminen on mahdotonta etänä tai ikkunoiden siirtely/koon muuttaminen. Kokeilu onnistui vain valitsemalla tutor-opiskelija, joka operoi näyttöä toisessa päässä. Toisessa kokeilussa apuna oli toinen opettaja.

Olen tehnyt myös ensimmäiset oppituntiäänitteet (Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto). Profiilin rakentaminen oli yllättävän helppoa ja äänitys on vain napin painallus. Olen äänittänyt nyt kolme oppitunnin osaa ja tarkoitus on linkittää ne ISOarkiston kautta Moodleen, jota käytän lähiopetuksen tukena. Samassa verkko-osiossa on kaksi ryhmää, Lohjan tuotantoluokkaryhmä (talotekniikka) ja Nummelasta matkailualan ryhmä. Tiedostot ovat vielä Data-kansiossa, koska en ole saanut kaikilta opiskelijoilta kirjallista lupaa tallenteen käyttöön. Pelkäsin, että se olisi pullonkaula, mutta opiskelijat tuntuvat olevan erittäin avoimia kokeiluun. Useimmalle tarvitaan huoltajan lupa ja se kierros on vielä kesken.

 

Blogi 30.9. 2010

Viimekeväinen pilotointi ryhmien kanssa antoi minulle hyvää kokemusta tuotantoluokan käytöstä. Tein teoriaopetuksessa muutaman oppituntitallenteen (Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto), mutta en lopulta laittanut niitä levitykseen, koska sain kaikkien opiskelijoiden kirjalliset tallenneluvat vasta kurssin loppupuolella. Kysymys ei ollut opiskelijoiden tai heidän huoltajien haluttomuudesta, vaan yksinkertaisesti en saanut kaikkia lupia kasaan ajoissa. Pitkässä juoksussa kuvaus- ja äänitysluvat pitää hankkia kauttaaltaan opiskelijoilta oppilaitokseen kirjautuessa.

Tallenteiden aikana minä jännitin varmasti enemmän kuin opiskelijat, mutta muutaman tallenteen jälkeen homma alkoi luistaa. Parin oppituntitallenteen kohdalla heräsi kuitenkin kysymys, voinko ylipäätään julkaista sitä. Oppituntitallenne tehtiin Lohjalla tuotantoluokassa ja tallenne oli tarkoitus julkaista samalla verkkokurssilla opiskelevalle Nummelan ryhmälle. Tallenteen aikana tuotantoluokan osa opiskelijoista puhui arvostelevasti toisen ryhmän opiskelijoista tai yksittäisestä opiskelijasta. Toinen ryhmä olisi siis nähnyt tallenteen myöhemmin verkossa. Myös oppilaitoksen muista opettajista puhuttiin tallenteiden aikana.

Päädyinkin oppituntitallenteiden sijaan kokeilemaan tehtävätallenteita. Tällöin ei ole ns. kolmannen osapuolen ongelmaa. Tallensin muutaman opetustilanteen itsenäisesti ja lisäsin verkkoympäristössä tallenteen oheen kysymyksiä tallenteesta. Opiskelijat (20 opiskelijan ryhmä) suorittivat tehtävät omalla ajallaan. Palaute oli pääosin positiivista. Etenkin kiiteltiin sitä, että opetukseen sai keskittyä ilman luokkaympäristön hälinää. Osa piti tosin pisintä 40 minuutin tallennetta liian pitkänä. Palautusprosentti oli silti lähes 100%.

Keväisen virtuaaliluokkakokemusten lisäksi olen saanut nyt syksyllä toimimaan myös stream-kuvan eli Wirecastin broadcasting-ominaisuuden. En ole kokeillut sitä vielä opetuskäytössä, mutta se sopii mielestäni samanaikaisopetukseen paremmin kuin virtuaaliluokka, esimerkiksi meillä toimipisteiden välillä.

Kohti käyttäjäkoulutusta

Tavoite on, että syksyn aikana tuotantoluokka tulee kaikkien ammattiopiston opettajien ja henkilökunnan tietoisuuteen ja käyttäjäkoulutus voidaan aloittaa.

Esittelin pari viikkoa sitten tuotantoluokkaa Lohjan toimipisteen opintoalavastaaville (noin 10 opintoalaa) ja vastaanotto oli kaksijakoinen. Osa epäili, että kukaan heidän alansa opettajista ei tule ottamaan tuotantoluokkapalveluja käyttöön. Noin puolet vastasi jo nyt, että heiltä tulee varmasti opettajia tutustumaan aiheeseen.

Viime viikolla laitoin koko LUKSIA-ammattiopiston henkilökunnalle kutsun tuotantoluokan esittelyyn. Avoimet ovet järjestetään kahtena iltapäivänä parin tunnin sessiona, jossa halukkaat saavat tutustua tuotantoluokan toimintaa. Upotin kutsuun noin 4 minuutin esittelytallenteen tuotantoluokasta. Se varmasti auttaa saamaan kuvan tuotantoluokan mahdollisuuksista.

Meillä tuotantoluokka on useimmille opettajille täysi tuntemattomuus ja sen takia avoimilla ovilla yritetään tehdä kynnys matalammaksi tulla katsomaan, mistä on kysymys. En usko, että pelkkä kutsu käyttäjäkoulutukseen saisi samalla tavalla kiinnostusta. Laitoin vapaaehtoisen ennakkoilmon ja muutama on jo kertonut tulevansa tapahtumaan. Käyttäjäkoulutusta on tarkoitus antaa loka-marraskuussa. Millaiseksi koulutus muotoutuu, riippuu varmaankin lopullisesta osanottajamäärästä.

 

Blogi 7.12.2010

Viime kerralla jäin Luksian Lohjan tuotantoluokan avoimet ovet esittelytilaisuuteen. Kävijämäärä oli pettymys. Noin 15 opettajaa saapui kahtena päivänä parin tunnin esittelyaikana tutustumaan luokan käyttömahdollisuuksiin. Onnistuin kuitenkin rekrytoimaan heistä kahdeksan opettajaa käyttäjäkoulutukseen heti paikan päällä ja muutaman lisää vielä myöhemmin. Mukavaa oli myös se, että opettajia oli kaikista kolmesta Luksia ammattiopiston toimipisteestä Lohjalta ja Vihdin Nummelasta. Käyttäjäkoulutukseen ilmoittautui opettajia myös usealta eri opintoalalta: autoala, matkailuala, metalliala, kaupan- ja hallinnon ala, kemian ala, prosessiala, taide- ja kulttuuri, yhteiskunnalliset aineet ja ammattistartti.

Kysellessäni käyttäjäkoulutustoiveista, opettajat olivat selvästi kiinnostuneet enemmän tallenteiden tekemisestä kuin suoraopetuksesta virtuaalitilassa. Suunnittelin tulevaa käyttäjäkoulutusta siten, että opettajat tulisivat yksin tai porrastetusti pareittain kahden tunnin intensiivikoulutukseen, jossa käydään heti asiaan eli opitaan tuotantoluokan käynnistys, profiilin kopiointi, kuvakulmat ja tallenteen tekeminen. Koulutuksessa tuli ilmi, että opettajat halusivat ennemmin valmiin profiilin, jota voi käyttää, kuin että he olisivat rakentaneet itse profiilin shotteja. Olinkin tehnyt valmiiksi ns. starttiprofiilit (kevyt ja laaja), joista opettaja sai valita alkuun omansa kopioitavaksi. Vähemmän shottivaihtoehtoja sisältänyt kevyt versio oli selvästi suositumpi. Näyttäisi, että opettajille tallenteiden kuvakulmat ja tuotantoluokkaeditointi ei ole niinkään olennaista vaan tallentaminen itsessään ja sen antamat pedagogiset mahdollisuudet.

Kutsussa koulutukseen pyysin ottamaan oppimateriaali mukaan harjoitustallennetta varten. Ensimmäisellä kerralla huomasimme, että harjoitustallenteeksi sopii opetustallenteen sijaan erinomaisesti tuotantoluokkatallennuksen ohjeiden tallentaminen. Opettaja voi näin palata tekemänsä tallenteen avulla tuotantoluokan ohjeistukseen. Muutamat opettajat ovat kokeilleet lyhyen opetustallenteen tekoa oppimateriaalin avulla.  Lopuksi olemme luoneet joko oman kansion tai opintoalakansion ISOarkistoon ja vieneet harjoitustallenteen sinne.

Tein ensimmäistä kertaa varten karvalakkimanuaalin tallenteen tekemistä ja sen viemistä ISOarkistoon varten. Olen yrittänyt päivittää sitä koulutusten aikana ja se ei ole vieläkään aivan valmis, mutta jaan sen mielelläni kommentoitavaksi muille tuotantoluokkaa käyttäville ja erityisesti Harrille. Se on jossain vaiheessa vapaasti jaettavissa, jos siitä olisi muillekin hyötyä pienellä muokkauksella.

Tätä kirjoittaessani käyttäjäkoulutukseen on osallistunut kahdeksan opettajaa ja koulutus viidelle muulle on sovittu joulukuulle. Alkuperäisen aikataulun mukaan kaikille intensiivikoulutukseen osallistuville oli tarkoitus järjestää 2-4 tunnin yhteinen osio jo ennen joulua, mutta näyttää siltä, että päällekkäisyyksien takia se siirtyy vuoden vaihteen jälkeen. Tällöin käydään läpi virtuaalitilaopetus, mikä onkin parempi tehdä ryhmässä. Lisäksi on tarkoitus esitellä ISOverstaan käyttäjäkouluttajakoulutuksen antia; tuotantoluokkapedagogiikkaa ja tekijänoikeuksia. Erityisesti tekijänoikeuskysymykset tulivat esiin jo käyttäjäkoulutuksessa, kun pohdimme oppimateriaalin käyttöä harjoitustallenteissa. Lopuksi ajattelin, että keskustelemme yhdessä tuotantoluokan käyttömahdollisuuksista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Tarvittaessa kerrataan vielä tallentamista.

Kaksi koulutuksessa mukana olevaa opettajaa on ottanut jo tuotantoluokan käyttöön opiskelijaryhmien kanssa. Matkailualan opiskelijaryhmä oli valmistellut ryhmätyöt Suomen matkailualueista ja ryhmät esittivät työnsä tuotantoluokassa. Esitykset tallennettiin myöhempää analysointia varten. Lisäksi opiskelijat valmistautuvat kokeeseen ryhmätyötallenteita katsoen.  Kaupanalan ryhmän jokainen opiskelija esitteli yrittäjyysaiheisen artikkelin lehdestä ja se tallennettiin. Palaute opiskelijoilta on pelkästään positiivista. Ryhmätöitä oli selkeästi valmisteltu huolella ja niiden esitysten tallentaminen oli opiskelijoiden mielestä lisäarvoa opetukselle. Kaupanalan opiskelijat olivat selkeästi innoissaan siitä, että he saivat esittämänsä tallenteen mukaan opintojen port-foliota ja itsearviointia varten tai ihan muuten vain.

Sivutoimisena projektityöntekijänä olen hyödyntänyt tuotantoluokkaa pariin otteeseen palaverien tallentamiseen. Lisäsin luokkaan yhden webcamin, joka kuvaa luokkatilaa/palaveripöytää. Tein lisäshotin, jossa on samaan aikaan palaveripöytä, pc-näyttö ja kattokamera. Kokouksen tai palaverin voi siis tallentaa yhdellä tallennusshotilla, jossa puheenjohtaja tai asianesittelijä voi toimia opettajapöydän ääressä ja muut osanottajat palaveripöydässä. Tallenne toimi muistiona, josta voi palauttaa mieliin asioita tai kirjata niitä tarkemmin myöhemminkin.

Muutama sananen tekniikasta. Yleisesti ottaen voisi sanoa, että tuotantoluokan tekniikka on toiminut yllättävän hyvin. Mitään suuria kaatumisia ei ole tapahtunut. Pientä viiraamista on ollut silloin tällöin, mutta ne on yleensä selvitetty ISOverstaan puhelintuen avulla. Puhelintuki virka-aikana on välttämätöntä, koska ongelma pitää ratkaista usein nopeasti ja käyttäjän ollessa tuotantoluokassa. Pari kömpelöä asiaakin on ilmennyt. Wirecast ei tallenna Windows Media Playeria, jos ei muuta asetuksia tai käytä toista toisto-ohjelmaa. Toinen kummallinen asia on ollut ISOarkiston kansioihin kirjautuminen. Ilmeisesti turvatoimien takia selainhistoriaan pitää tehdä asetusmuutoksia, jotta salasana menee läpi. Nämä ovat asioita, joita peruskäyttäjä ei osaa itsenäisesti ratkaista ja se varmasti vaikuttaa käyttöinnostukseen. Viime viikolla huomasin myös, etten saa tallennettua muutoksi kaikkiin profiileihin. Kävimme sitä läpi Harrin kanssa ja ongelma on nyt ratkaistu. Profiili ei saa olla lukumuodossa, jos siihen tehdään muutoksia.

Palaan vielä tekijänoikeusasioihin. Syksyisessä koulutuksessa Teoston edustaja esitteli kattavasti tekijänoikeuksia, mutta varsinainen kissa jäi nostamatta pöydälle tuotantoluokan osalta. Mille kohderyhmälle opetusta ja tallenteita voidaan levittää ja millä ehdoilla (omaan käyttöön, opiskelijaryhmän sisällä, muille ryhmille, oppilaitoksessa, ISOverstaassa jne.). Olen saanut nyt muutamalta ryhmältä lupalaput (ISOverstaan pohja) kuvaamiseen ja tallenteen levittämiseen. Yli 90 %:sesti opiskelijat ovat suostuneet kuvaamiseen ja levitykseen, mutta jotkut ovat rajoittaneet luvan vain kuvaamiseen. Tämä vaikuttaa ainakin oppituntitallenteiden levittämiseen, jos ryhmässä on yksikin opiskelija, joka ei halua oppituntitallennetta levitykseen.

 

Blogi 29.1.2011

Luksiassa käyttäjäkoulutuksen intensiivivaiheen on käynyt nyt läpi 12 opettajaa. Heillä on nyt perusvalmiudet tehdä tallenne, viedä se ISOarkistoon ja jakaa se sieltä opiskelijoille. Tuotantoluokan käyttöönotto arkityössä vaatii varmasti vielä omatoimista harjoittelua, mutta käyttäjäkoulutuksen aikana laatimani Karvalakkimanuaalin pitäisi tukea riittävästi opettajaa kaikissa kolmessa vaiheessa (tallennus, siirto ISOarkistoon, jakaminen). Kuten aiemmin kirjoitin, lähetän manuaalin ISOverstaan Harrille kommentoitavaksi ja mahdolliseen jatkokäyttöön ISOverstaan piirissä. Manuaali on LUKSIA:n ohje eli sitä pitää muokata yleiseen käyttöön.

Tammikuussa pidin kaikille opettajille yhteisen osion, jossa teemana oli virtuaalitila, tuotantoluokkapedagogiikka ja tekijänoikeudet. Virtuaalitilaesitys/kokeilu ei oikein onnistunut luokassa tapahtuneen äänenkierron takia, enkä saanut sitä korjatuksi. Ääni ja kuva lähtivät ulos, mutta tulevaa ääntä ei voinut käyttää. Pedagogiikan ja tekijänoikeuksien kohdalla hyödynsin käyttäjäkouluttajakoulutuksen kokemuksia. Kävimme läpi ISOverstaan Video-opetuksen pedagogiikka-diasarjan ja tekijänoikeudet esittelin www.kopiraitti.fi -sivuston ja Kopioston Juha Kallanrannan esityksen pohjalta tekemälläni diasarjalla. Esityksen ja keskustelun aikana vahvistui käsitys, että tekijänoikeuslainsäädäntö on vanhentunut tuotantoluokkaa käytettäessä. No, säännöt ovat sääntöjä.

Jään nyt puoleksi vuodeksi opintovapaalle ja toivon, että käyttäjäkoulutuksen saaneet opettajat ottaisivat välineen rohkeasti käyttöönsä. Se olisi tärkeää, jotta sana lähtee kiertämään. Yritetään syksyllä uutta aaltoa käyttäjäkoulutuksessa, jos resurssit riittävät.

 

Blogi 14.2.2011

Viimeinen blogi kertoo Luksian tuotantoluokan matkasta elokuun 2011 jälkeen. Palasin puolen vuoden virkavapaalta ja ikäväkseni totesin, että tuotantoluokan käyttöä ei käytännössä ollut tänä aikana. Käyttäjäkoulutuksen saaneet opettajat eivät olleet innostuneet tarpeeksi tuotantoluokan hyödyntämisestä. Vähäisen resurssini (sivutoimisuuteni) takia päädyin vain koolle kutsumaan joulukuussa 2011 kaikki käyttäjäkoulutuksen saaneet opettajat pohtimaan syitä, miksi tuotantoluokka ei saa ilmaa alle. Kokoontumiseen osallistui vain kaksi opettajaa lisäkseni ja lähettämääni kyselyyn sain kolme vastausta. Tämän perusteella en voinut vetää laajempia johtopäätöksiä.

Päätimme jo elokuussa esimieheni kanssa, että emme toistaiseksi tarjoa aktiivisesti tämän hankkeen puitteissa henkilöstölle tuotantoluokkakoulutusta. Sen sijaan päädyimme siirtämään tuotantoluokkalaitteet sivukiinteistöstä pääkoulun Kemian opintoalalle. Kemian alan koulutusvastaava on kokenut uusien opetusympäristöjen käyttäjä ja tällä tavoin haluttiin pitää tuotantoluokka jollakin tavalla hengissä. Siirto tapahtui joulukuussa 2011 ja tammikuussa opettaja teki harjoitustallenteita. Hyvä alku sai kuitenkin ikävän lopun, kun helmikuussa luokkatilasta varastettiin videotykki ja mikseri. Jäämme siis odottamaan taas uutta alkua.

Tulevaisuuden näkymät ovat silti Luksiassa optimistiset. Tämän hankkeen ohella aikuiskoulutus on hankkinut kolme uutta tuotantoluokkaa (helmikuu 2012), he tulevat hyödyntämään luokkia erityisesti etäopetuksessa. Olen ollut myös mukana tässä hankkeessa ja se antanut lisänäkökulmaa tuotantoluokan käyttöön.

Tulevaisuus pitää kuitenkin rakentaa kestävämmälle pohjalle. Luksia tulevassa TVT-strategiassa ja sen jalkauttamisessa tuotantoluokka täytyy olla osana uusia opetusmenetelmiä. Tällöin saadaan lisää vipuvartta ja tietoisuutta tuotantoluokan käyttöön. Kova uskoni on, että syksyllä 2012 olemme taas vahvempia.

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Hei Jari,

kiitos yhteenvedosta.
Sain tarvittavaa materiaalia OPH:n pyytämään toimintamallien kuvaukseen.

Näyttää siltä, että kolme aktiivista hankeosapuolta jaksaa sinnitellä loppuun saakka. Sakky toimittaa vielä kuvauksen tänne.
Jos teemme vielä OPH:n pyytämät vertaisarvioinnit, niin sitten saamme tämän päätökseen.

Terveisin Sirkka Häkkilä
hakkila_s   (17.02.2012 09:45)
  Reply